English version

Bridges inspired by Ron Blaauw
default logo


Geschiedenis

Bridges is gevestigd aan de voorzijde van hotel Sofitel Legend The Grand Amsterdam. De locatie en het gebouw zijn bijzonder. Ze weerspiegelen op unieke wijze de geschiedenis van Amsterdam. Oorspronkelijk stonden aan de Oudezijds Voorburgwal, de oudste gegraven stadsgracht van Amsterdam, twee kloosters. Het Cecilia-klooster werd in 1411 gesticht, het Catharina-klooster omstreeks dezelfde periode. Samen met het Agnes-klooster vormden zij het kloosterkwartier van de stad.

Gedurende lange tijd fungeerde het gebouw als stadhuis van Amsterdam. Ed van Thijn was de laatste burgemeester die hier vandaan de stad bestuurde. Meest memorabele moment uit die periode is toch wel de huwelijksvoltrekking tussen prinses Beatrix en Claus von Amsberg door burgemeester Gijs van Hall op 12 maart 1966 in de Raadzaal.

Tot 1987 deed de ruimte waarin nu Bridges is gevestigd dienst als personeelskantine van het voormalige Amsterdamse stadhuis. In 1949 creëerde de wereldberoemde COBRA-kunstenaar Karel Appel hier de bekende muurschildering ‘Vragende Kinderen’. Bij de ingang van Bridges nog altijd te bewonderen, links als je binnenkomt. Het interieur van Bridges – naar een ontwerp van de Franse interieurarchitect Sybille de Margerie – is geïnspireerd op de vormen en kleuren van deze muurschildering van Appel.

Karel Appel, Vragende Kinderen, 1949, wandschildering
Een kleurrijke, maar sobere compositie van enkele grote, matte vlakken waarin met forse zwarte lijnen de contouren van hongerende kinderen zijn aangegeven. Dat is de wandschildering die door COBRA-schilder Appel in opdracht van de gemeente is gemaakt voor de kantine van het toenmalige stadhuis. Geïnspireerd op de hongerige kinderen van het naoorlogse Duitsland die Appel tijdens een treinreis naar Kopenhagen om voedsel had zien bedelen. De ambtenaren die van de kantine gebruikmaakten hadden echter weerstand tegen de vormentaal en kleurstelling waardoor de wandschildering eind 1949 voor tien jaar achter een schot verdween. Tegenwoordig wordt het als één van de meesterwerken in het voormalige stadhuis beschouwd.